Mikkelin Tori

Ajankohtaista

Ajankohtaista asiaa Mikkelin torilta

Paahtosuolaa ja pottuja kuukausimarkkinoilla

Julkaistu 03.07.2015

Tämän kesän varhaisperuna antoi odottaa itseään, mutta nyt kesäherkkua on saatavilla jo useampaa lajiketta. Uuden perunan kanssa voi kokeilla niin sanottua paahtosuolaa. Vanha kansa osasi valmistaa ”pula-ajan herkkua” ja hyvin se maittaa tänä päivänäkin. Mikkelin torin kuukausimarkkinoilla lauantaina on luvassa paahtosuolan valmistusnäytös ja maistiaisia noin 200 hengelle. kello 11

Mauno Pulkkinen on myynyt perunaa Mikkelin torilla jo reilut 40 vuotta. Pulkkinen on tunnettu paitsi useimmiten torin ensimmäisistä varhaisperunoista, myös paahtosuolan puolestapuhujana. Paahtosuola ei ole valtakunnallisesti kovin tunnettua ja sitä voitaneen pitää jonkinlaisena Mikkelin seudun erikoisuutena.

-Mummo se toi paahtosuolan mukanaan Heinälahden tilalle 1910-luvulla, Pulkkinen kertoo. Lähtöpaikka oli Saimaalla sijaitseva Liiansaari, missä paahtosuola oli tunnettu jo 1800-luvun lopulla. Paahtosuola lienee ollut varsin paikallisesti tunnettu herkku, mutta Pulkkisen mukaan sitä tarjottiin esimerkiksi maatilojen talkoissa, jolloin resepti saattoi levitä naapuripitäjäänkin.

Paahtosuolan lempinimi, pula-ajan herkku kertoo siitä, että raaka-aineet sen valmistamiseen löytyivät melkein talosta kuin talosta: voita, ruisjauhoa ja suolaa. Paahtosuolan teko on yksinkertaista, mutta tarkkuutta vaativaa puuhaa. Paahtamisvaiheessa nimittäin loivaliikkeinen kokki voi käräyttää voissa paahdetut ruisjauhot.

Mauno Pulkkinen kertoo, että paahtosuolan valmistuksessa laitetaan hieman voita pannulle ja ruisjauhoja, ikään kuin ruskeaa kastiketta tehdessä. Jauhojen paahtamisvaiheessa pitää olla erityisen tarkkana, etteivät jauhot pala. Kun jauhot ovat vaaleanruskeita, lisätään pannulle suolaa oman maun mukaan. Parhaiten paahtosuolan valmistus onnistuu valurautapannussa ohutreunaisen teräslusikan tai –lastan avulla.

Kesän herkut voivat olla yksinkertaisia ja maukkaita. –Ota keitetty, lämmin perunalohko haarukkaan, sipaise lohkolle voinokare ja tämän jälkeen kasta se paahtosuolaan. Suussa sulava kesäsesongin herkku ei  juuri muuta kaipaa, Pulkkinen kertoo. Tätä kesän herkkua on tarjolla Mikkelin torin kuukausimarkkinoilla lauantaina 4.7. kello 11-12. Paahtosuolan valmistaa ja tarjoilee Terttu Pulkkinen.

Mauno Pulkkisen toissa kesän paahtosuolan valmistusnäytös ja maistiaiset aiheuttivat pienimuotoisen ryntäyksen Mikkelin torille.

PAAHTOSUOLAN RESEPTI

- 20 grammaa voita

- 3 ruokalusikallista ruisjauhoa

- 1 teelusikallinen suolaa

(resepti on suuntaa-antava)

Muita ajankohtaisia uutisia